Διαχείριση επειγόντων

Τι να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης

Τροφή εγκλωβίζεται ανάμεσα στα δόντια

Η παγίδευση τροφής δε συνιστά επείγον περιστατικό, πάραυτα μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία ή ενόχληση στον ορθοδοντικό ασθενή. Η τροφή που έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα σε δόντια και σιδεράκια απομακρύνεται εύκολα με οδοντικό νήμα, με βουρτσάκι μεσοδοντίων ή και οδοντογλυφίδα.

Οι προσδέσεις φεύγουν

Μικρές ελαστικές ή μεταλλικές προσδέσεις συγκρατούν το σύρμα μέσα στα αγκύλια. Αν μια ελαστική πρόσδεση πάει να φύγει μπορείτε να την επανατοποθετήσετε με αποστειρωμένη λαβίδα. Αν μια μεταλλική πρόσδεση χαλαρώσει, απλά αφαιρέστε τη με αποστειρωμένες λαβίδες. Αν η μεταλλική πρόσδεση εξέχει προς το χείλος και τσιμπάει, χωρίς να είναι χαλαρή, μπορεί να επανατοποθετηθεί με μια μπατονέτα ή με τη γόμα ενός μολυβιού, ούτως ώστε να εξαλειφθεί ο ερεθισμός.
Είναι λογικό όταν μια πρόσδεση βγει ή σπάσει να ακολουθήσουν και άλλες. Εξετάστε προσεκτικά όλες τις προσδέσεις σας. Ο γονιός/ασθενής πρέπει να ενημερώσει με τη σειρά του την Ορθοδοντικό για προσδέσεις που λείπουν ή έχουν σπάσει και να προγραμματιστεί νέο ραντεβού.

Δυσανεξία

Είναι φυσιολογικό για έναν ασθενή να έχει δυσανεξία για 1 ή 2 μέρες μετά από ρυθμίσεις σε σιδεράκια ή συγκρατητικά. Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει δύσκολη τη μάσηση. Η δυσανεξία είναι φυσιολογική και προσωρινή. Η κατανάλωση μαλακών τροφών και οι πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο βοηθούν.

Έλκη/Άφθες στο στόμα

Κάποιοι ασθενείς είναι επιρρεπείς σε στοματικά έλκη (άφθες). Παρόλο που τα έλκη δεν προκαλούνται από τα σιδεράκια, ο ερεθισμός από τα σιδεράκια σε μάγουλα, χείλη και γλώσσα μπορεί να τα επιτείνει. Κάτι τέτοιο δεν είναι επείγον αλλά δεν παύει να είναι αρκετά δυσάρεστο. Άμεση ανακούφιση επιτυγχάνεται με εφαρμογή μικρής ποσότητας τοπικού αναισθητικού (Orabase, Ora-Gel), σκευασμάτων όπως το Hyal-On (Intermed) και το Braces Gel (Frezyderm) απευθείας πάνω στην εξελκωμένη περιοχή με ένα Q-tip. Κάνετε επανεφαρμογές εάν χρειαστεί.

Ερεθισμός σε Χείλη ή Μάγουλα

Μερικές φορές τα νέα σιδεράκια μπορεί να προκαλούν ερεθισμούς στο στόμα, ιδίως όταν ο ασθενής τρώει. Μια μικρή ποσότητα κεριού, μεγέθους μπιζελιού, στο μεταλλικό εξάρτημα που σας ενοχλεί δημιουργεί έναν εξαιρετικό φραγμό ανάμεσα στην ερεθισμένη περιοχή και το μέταλλο. Ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα και τρώει πιο άνετα. Σε περίπτωση κατάποσης, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς το κερί είναι αβλαβές.

Σύρμα που εξέχει

Περιστασιακά, το άκρο του σύρματος μπορεί να εξέχει και να τσιμπάει.
Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα ή τη γόμα ενός μολυβιού για να πιέσετε το σύρμα προς τα δόντια. Αν δε μπορεί το σύρμα να μετακινηθεί σε μια ευνοϊκή θέση, καλύψτε το με ορθοδοντικό κερί (βλ. παραπάνω για οδηγίες τοποθέτησης). Ο γονιός/ασθενής χρειάζεται να ενημερώσει την Ορθοδοντικό για το πρόβλημα.
Στην περίπτωση που το σύρμα είναι υπερβολικά ενοχλητικό και ο ασθενής δε μπορεί να επισκεφθεί το ιατρείο, μπορείτε σαν ύστατη λύση να κόψετε το σύρμα στο σημείο αυτό με έναν κοφτερό κόφτη. Μειώστε την πιθανότητα ο ασθενής να καταπιεί το κομμένο σύρμα με ένα διπλωμένο χαρτομάντηλο ή γάζα στην περιοχή. Το ορθοδοντικό κερί μπορεί να είναι ακόμη απαραίτητο για ανακούφιση του ασθενούς.

Σιδεράκια, δαχτυλίδια ή σύρμα που κουνιούνται

Κατά κανόνα τοποθετούνται στο κέντρο του κάθε δοντιού. Το σιδεράκι μπορεί να ξεκολλήσει αν ο ασθενής έχει φάει κάποια από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγει ή αν χτυπηθεί στην περιοχή του στόματος κατά τη διάρκεια παιχνιδιού. Αν το σιδεράκι είναι έκκεντρο, η κόλλα μπορεί να έχει φύγει. Ο κηδεμόνας χρειάζεται να επικοινωνήσει με την Ορθοδοντικό για να προσδιορίσει το επόμενο ραντεβού.
Αν το “χαλαρό” σιδεράκι έχει περιστραφεί και εξέχει ενώ ο ασθενής δε μπορεί να μεταφερθεί στον ορθοδοντικό, μπορεί να επιδιορθωθεί προσωρινά προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τη δυσανεξία και να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη. Προσοχή χρειάζεται ώστε να μην καταποθεί το αγκύλιο και να μη γίνει περαιτέρω βλάβη. Προκειμένου να επανατοποθετηθεί το αγκύλιο πίσω στη θέση του, χρησιμοποιήστε μια αποστειρωμένη λαβίδα για να γλιστρίσετε το σιδεράκι πάνω στο σύρμα μέχρι να βρεθεί μεταξύ 2 δοντιών. Περιστρέψτε το σιδεράκι στη σωστή θέση και μετά σύρετέ το πίσω στο κέντρο του δοντιού.
*Προσοχή: Όλοι οι ασθενείς, ιδίως αυτοί που έχουν σιδεράκια, ενδείκνυται να φορούν προστατευτικό νάρθηκα στα σπορ!

Κατάποση τμήματος των μηχανισμών

Αυτό είναι σπάνιο, αλλά όταν συμβεί είναι ανησυχητικό για τον ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να είναι ήρεμος. Αν βήχει υπερβολικά ή έχει προβλήματα στην αναπνοή, το κομμάτι μπορεί να έχει πάει στο αναπνευστικό.
Εάν το κομμάτι δεν είναι ορατό και πιστεύετε ότι έχει εισέλθει στο αναπνευστικό ενημερώστε άμεσα τον κηδεμόνα και την Ορθοδοντικό.
Εάν το κομμάτι είναι ορατό, μπορείτε να προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε προσεκτικά αλλά μην αποπειραθείτε σε περίπτωση που μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά.
Εάν είναι δυνατό, κάτω από αυτές τις συνθήκες, εξετάστε τα σιδεράκια για προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει από το κομμάτι που έχει χαθεί, όπως χαλάρωση ή ερεθισμός, και αντιμετωπίστε τα σύμφωνα με τα παραπάνω.