Μασελάκια

Τον πρώτο καιρό φοράτε το μασελάκι όσες ώρες μπορείτε, ακόμη και αν είναι λιγότερες από τις ώρες που σας έχει υποδείξει η Ορθοδοντικός σας. Στόχος είναι να το συνηθίσετε και μπορείτε να αυξήσετε τις ώρες που το φοράτε σταδιακά μέχρι να πετύχετε τις επιθυμητές ώρες.

Τις πρώτες 3-5 μέρες είναι φυσιολογικό να νιώθετε μια ενόχληση, να έχετε πρόβλημα κάποιο πρόβλημα στην άρθρωση και πιθανώς αυξημένη ροή σάλιου, γιατί κάτι καινούργιο βρίσκεται μέσα στο στόμα σας. Προσπαθήστε να μιλάτε πολύ ή να διαβάζετε δυνατά ενώ φοράτε το μασελάκι για να το συνηθίσετε στην ομιλία.

Αν η αρχική ενόχληση που νιώθετε παρατείνεται παραπάνω από το φυσιολογικό ή αν νιώθετε έντονη ενόχληση/πόνο σαν να σας ‘’χτυπάει’’ το μασελάκι επικοινωνήστε με την ορθοδοντικό σας.

Τοποθετήστε το μασελάκι στο στόμα προσεκτικά, με ήπιες κινήσεις και με συνέπεια για όσες ώρες είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ορθοδοντικού σας. Θυμηθείτε ότι όσο πιο συνεπείς είστε στις οδηγίες που σας δίνονται, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει η θεραπεία σας!

Βγάζετε το μασελάκι από το στόμα πάντα όταν τρώτε και βουρτσίζετε τα δόντια σας. Όταν το βγάζετε από το στόμα πρέπει να το ξεπλένετε με νερό και να το τοποθετείτε ελαφρά υγρό μέσα στη θήκη του. Όταν το μασελάκι δεν είναι στο στόμα σας πρέπει να τοποθετείται στο ειδικό κουτί που σας έχει δώσει η Ορθοδοντικός σας και να φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Όταν δε τα φοράτε κρατήστε τα στη θήκη τους, καθότι τα κινητά συγκρατητικά είναι εύκολο να χαθούν. Μην τα τυλίγετε σε χαρτοπετσέτες γιατί μπορεί να τα πετάξετε κατά λάθος! Μην τα αποθηκεύετε σε τσέπες και πορτοφόλια γιατί μπορεί να σπάσουν ή να χαθούν! Μην τα αφήνετε κοντά σε κατοικίδια γιατί μπορεί να αποτελέσουν παιχνίδι ή τροφή τους!

Το μασελάκι πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά με σαπούνι για τα πιάτα ή οδοντόπαστα χωρίς αποτριπτικούς κόκκους και μια μαλακή οδοντόβουρτσα την οποία θα έχετε ειδικά για αυτό το σκοπό. Μια φορά την εβδομάδα διαλύστε μία αναβράζουσα ταμπλέτα (τύπου Corega) σε παγωμένο νερό και εμβαπτίστε το συγκρατητικό σας για 10 με 20 λεπτά το πολύ. Ποτέ μην το τοποθετείτε σε ζεστό/βραστό νερό.

Φέρνετε το μασελάκι πάντα μαζί σας σε κάθε ραντεβού.

Αν για κάποιο λόγο δε φοράτε για μεγάλο χρονικό διάστημα το μασελάκι σας τοποθετείστε το υγρό στη θήκη του και διατηρείστε το μέσα στο ψυγείο.

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με το μασελάκι σας, αν σπάσει/στραβώσει/τσακίσει/καταστραφεί ή αν χαθεί επικοινωνήστε αμέσως με την Ορθοδοντικό σας για να κλείσετε άμεσα έκτακτο ραντεβού.