Μασελάκια

Τον πρώτο καιρό φοράτε το μασελάκι όσο περισσότερο μπορείτε, ακόμη και αν δε συμπληρώνετε τις ώρες που σας έχει υποδείξει η Ορθοδοντικός σας. Σταδιακά θα το συνηθίσετε και θα αυξήσετε τις ώρες φτάνοντας τις επιθυμητές.

Η  πρώτη εβδομάδα χρήσης θεωρείται εβδομάδα προσαρμογής και είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποιο είδος ενόχλησης, αυξημένη ροή σάλιου και δυσκολία στην άρθρωση κάποιων συγκεκριμένων φθόγγων. Προσπαθήστε να το φοράτε με αυξανόμενο ρυθμό για να το συνηθίσετε και να διαβάζετε δυνατά για να βελτιώσετε τη φώνηση και άρθρωσή σας. Σταδιακά τα προβλήματα θα περιοριστούν και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας θα εξαφανιστούν.

Στην περίπτωση που η ενόχληση που νιώθετε παρατείνεται παραπάνω από το φυσιολογικό, δεν εμπίπτει στα παραπάνω ή αν νιώθετε κάποιου είδους πόνο στα ούλα ή στα μάγουλα σαν να σας τραυματίζει το μασελάκι επικοινωνήστε με την ορθοδοντικό σας.

Τοποθετήστε το μασελάκι στο στόμα προσεκτικά, με ήπιες κινήσεις και με συνέπεια για όσες ώρες είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ορθοδοντικού σας. Θυμηθείτε ότι όσο πιο συνεπείς είστε στις οδηγίες που σας δίνονται, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει η θεραπεία σας!

Όταν δε τα φοράτε κρατήστε τα στη θήκη τους, καθότι τα κινητά συγκρατητικά είναι εύκολο να χαθούν. Μην τα τυλίγετε σε χαρτοπετσέτες γιατί μπορεί να τα πετάξετε κατά λάθος! Μην τα αποθηκεύετε σε τσέπες και πορτοφόλια γιατί μπορεί να σπάσουν ή να χαθούν! Μην τα αφήνετε κοντά σε κατοικίδια γιατί μπορεί να αποτελέσουν παιχνίδι ή τροφή τους!

Το μασελάκι πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά με σαπούνι για τα πιάτα ή οδοντόπαστα χωρίς αποτριπτικούς κόκκους και μια παλιά δική σας οδοντόβουρτσα την οποία θα προορίσετε για αυτό το σκοπό. Μια φορά την εβδομάδα διαλύστε μία αναβράζουσα ταμπλέτα (τύπου Corega) σε ένα ποτήρι με νερό βρύσης ή σε ένα ποτήρι με ίση ποσότητα νερού-ξυδιού και εμβαπτίστε το συγκρατητικό σας για 10 με 20 λεπτά το πολύ. Ποτέ μην το τοποθετείτε σε ζεστό/βραστό νερό γιατί μπορεί να παραμορφωθεί και να καταστραφεί.

Βγάζετε το μασελάκι από το στόμα πάντα όταν τρώτε και βουρτσίζετε τα δόντια σας. Όταν το βγάζετε από το στόμα πρέπει να το ξεπλένετε με νερό και να το τοποθετείτε στη θήκη του. Όταν το μασελάκι δεν είναι στο στόμα σας πρέπει να τοποθετείται στο ειδικό κουτί που σας έχει δώσει η Ορθοδοντικός σας και να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος.

Φέρνετε το μασελάκι πάντα μαζί σας σε κάθε ραντεβού.

Αν για κάποιο λόγο δε φοράτε για μεγάλο χρονικό διάστημα το μασελάκι σας τοποθετείστε το σε γυάλινο δοχείο με λίγο νερό και διατηρείστε το μέσα στο ψυγείο.

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με το μασελάκι σας, αν σπάσει/στραβώσει/τσακίσει/καταστραφεί ή αν χαθεί επικοινωνήστε αμέσως με την Ορθοδοντικό σας για να κλείσετε άμεσα έκτακτο ραντεβού.